Kolejne proste do zrobienia wegańskie ciasteczka. Tym razem głównym składnikiem jest marchewka, której zawdzięczają swoją mięciutką strukturę. Używając bezpiecznych płatków, proszku do pieczenia i zamieniając mąkę, możecie przygotować wersję bezglutenową.
Na około 15 ciasteczek:
- 2 duże marchewki
- 1 średni banan
- 1,5 łyżki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
- 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Banana rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki miksujemy. Łyżką nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu delikatnie zdejmujemy z blachy.
1 ciasteczko zawiera:
- 36 kcal
- 0,85 g białka
- 0,4 g tłuszczu
- 7,8 g węglowodanów