Kolejny – po musie czekoladowym – sposób na wykorzystanie aquafaby, czyli wody z puszki lub słoiczka po ciecierzycy. Wegańskie, rozsypujące się w ustach ciasteczka kokosowe, których przygotowanie od początku do końca zajmuje 30 minut.
Na 1 blachę ciasteczek (ok. 25 sztuk):
- 300 g wiórków kokosowych
- woda z 1 puszki ciecierzycy – ok. 5-6 łyżek
- 4 łyżki syropu klonowego/z agawy
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego o smaku waniliowym
Wiórki blendujemy aż zaczną być wilgotne i lekko klejące. Dodajemy resztę składników i dalej blendujemy. Masa powinna mieć konsystencję lepkiego, miękkiego piasku. Łyżką do lodów lub dłońmi formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach, aż zaczną się rumienić. Po ostygnięciu zdejmujemy z blaszki.
1 ciasteczko zawiera około:
- 99 kcal
- 0,9 g białka
- 8,9 g tłuszczu
- 3,3 g węglowodanów
- 1,2 g błonnika pokarmowego