Kolejny – po musie czekoladowym – sposób na wykorzystanie aquafaby, czyli wody z puszki lub słoiczka po ciecierzycy. Wegańskie, rozsypujące się w ustach ciasteczka kokosowe, których przygotowanie od początku do końca zajmuje 30 minut.

Na 1 blachę ciasteczek (ok. 25 sztuk):

  • 300 g wiórków kokosowych
  • woda z 1 puszki ciecierzycy – ok. 5-6 łyżek
  • 4 łyżki syropu klonowego/z agawy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego o smaku waniliowym

Wiórki blendujemy aż zaczną być wilgotne i lekko klejące. Dodajemy resztę składników i dalej blendujemy. Masa powinna mieć konsystencję lepkiego, miękkiego piasku. Łyżką do lodów lub dłońmi formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach, aż zaczną się rumienić. Po ostygnięciu zdejmujemy z blaszki.

1 ciasteczko zawiera około:

  • 99 kcal
  • 0,9 g białka
  • 8,9 g tłuszczu
  • 3,3 g węglowodanów
  • 1,2 g błonnika pokarmowego
Kategorie: Przepisy