Sycące, smaczne ciasteczka owsiane ze słonecznikiem, które przygotujecie w 35 minut. Z wierzchu lekko kruche, w środku przyjemnie mięciutkie.

Na 15 ciasteczek:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki łuskanego słonecznika
  • 0,25 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej można zamienić np. na owsianą)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki erytrytolu (można zamienić na cukier bądź miód)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonej żurawiny lub innych dodatków

Wszystkie składniki miksujemy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

1 ciasteczko w wersji z erytrytolem i żurawiną zawiera:

  • 89 kcal
  • 2,4 g białka
  • 5,1 g tłuszczu
  • 8,7 g węglowodanów


Kategorie: Przepisy