

Sycące, smaczne ciasteczka owsiane ze słonecznikiem, które przygotujecie w 35 minut. Z wierzchu lekko kruche, w środku przyjemnie mięciutkie.
Na 15 ciasteczek:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 0,5 szklanki łuskanego słonecznika
- 0,25 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej można zamienić np. na owsianą)
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajo
- 2 łyżki erytrytolu (można zamienić na cukier bądź miód)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść suszonej żurawiny lub innych dodatków
Wszystkie składniki miksujemy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
1 ciasteczko w wersji z erytrytolem i żurawiną zawiera:
- 89 kcal
- 2,4 g białka
- 5,1 g tłuszczu
- 8,7 g węglowodanów