Miękkie, czekoladowe ciasteczka z komosy ryżowej. Nie tylko wegańskie, ale i bezglutenowe (jeśli oczywiście użyjecie bezpiecznych płatków owsianych i proszku do pieczenia). Przepis (z moją małą modyfikacją) pochodzi z książki Łowcy Smaków – Cztery Pory Roku.
Na około 15 ciastek:
- 50 g komosy ryżowej
- 40 g masła orzechowego (ok. 2 łyżki)
- 2 łyżki syropu daktylowego/z agawy/klonowego
- 1 duży banan, obrany i pokrojony w kawałki
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli soku z cytryny
Komosę płuczemy na sicie i gotujemy w dwukrotnie większej ilości wody. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie miksujemy z resztą składników. Masa będzie dość rzadka.
Łyżką nabieramy porcje masy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu czekamy, aż całkowicie wystygną i zdejmujemy z blachy.
Wartość odżywcza
1 ciasteczko zawiera:
- 50 kcal
- 1,3 g białka
- 1,6 g tłuszczu
- 2,5 g węglowodanów