Idealnie kremowy, wegański mus z magicznej aquafaby, czyli wody z puszek i słoików z ciecierzycą. Zazwyczaj ją wylewamy, tymczasem ta niskokaloryczna mieszanka białek i skrobi posiada właściwości podobne do białka jaja – daje się ubijać na pianę, dzięki czemu stanowi świetny zamiennik jaj w przypadku ciast, deserów, napojów i sosów, między innymi wegańskiego majonezu.
Na 2-3 porcje:
100 ml wody z puszki lub słoika z ciecierzycą
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru lub erytrytolu
1 duża łyżka masła orzechowego
szczypta soli
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w garnuszku ustawionym na garnku z gotującą się wodą). Jeszcze ciepłą wymieszać z masłem orzechowym do połączenia. Odstawić na kilka minut do ostudzenia.
Do wody dodać szczyptę soli i ubijać ją na pianę, dodać cukier lub erytrytol. Zajmie to około 4-5 minut.
Do piany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę, mieszając. Przelać mus do naczynek i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Świetnie smakuje z owocami lub orzechami.
Całość (wersja z cukrem) zawiera:
720 kcal
16 g białka
50 g węglowodanów
48 g tłuszczu
1 komentarz
Wegańskie kokosanki - Dietetyk Aleksandra Narewska · 22 sierpnia 2019 o 11:55
[…] – po musie czekoladowym – sposób na wykorzystanie aquafaby, czyli wody z puszki lub słoiczka po ciecierzycy. […]
Możliwość komentowania została wyłączona.